Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Knowledge for everyone! The eye!

Γνώση για όλους-Μάτι


Καλημέρα!! Τις τελευταίες μέρες διαβάζω πολύ για μια πρόοδο που πρόκειται να δώσω την Δευτέρα που ξαναξεκινούν τα μαθήματα. Ουφ! Όταν λέω πολύ το εννοώ πάντως. Πρόκειται για το μάθημα του κ. Ντινόπουλου συγκριτική ανατομική των κατοικίδιων θηλαστικών όσον αφορά το περιφερικό και αυτόνομο νευρικό σύστημα καθώς και τα αισθητήρια όργανα. Πέρα από όλα τα ανατομικά που πρέπει να μάθουμε στο βιβλίο υπάρχουν πολλές πληροφορίες που βρίσκουν εφαρμογή στην καθημερινή ζωή. 
 Στη σημερινή ανάρτηση θα γράψω για το μάτι και θα προσπαθήσω να εξηγήσω όσο πιο απλά μπορώ μερικές χρήσιμες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα που οφείλεται το χρώμα των ματιών ή γιατί τα μάτια των ζώων αντανακλούν το φως του φακού ή των προβολέων του αυτοκινήτου...
 Αρχικά θα παραθέσω κάποιες εικόνες με τα ΠΟΛΥ ΒΑΣΙΚΑ ανατομικλα μορφώματα του ματιού ώστε να μπορούμε να συνεννοηθούμε...






Έχοντας λοιπόν έναν οδηγό για το πως είναι οργανωμένο το όργανο της όρασης από διάφορες οπτικές γωνίες μπορούμε να ξεκινήσουμε!!








Γιατί θολώνουν τα μάτια του νεκρού?

Ξέρω λίγο μακάβριο για εισαγωγή αλλά πόσες φορές έχουμε διαβάσει ή έχουμε από προσωπική εμπειρία δει το θολωμένο μάτι κάποιου νεκρού? Οι λογοτέχνες και συγγραφείς λένε ότι έχει χαθεί η σπίθα της ζωής ή η ψυχή έχει φύγει από το σώμα και αφού τα μάτια είναι το παράθυρο της ψυχής στο νεκρό άτομο δείχνουν το κενό.
Αυτά οι καλλιτέχνες. Εμείς, οι μελλοντικοί γιατροί, λέμε ότι ο κερατοειδής δεν είναι αφυδατωμένος και διαυγής αλλά λόγω υγρασίας έχασε τη διαύγεια του.
Πιο αναλυτικά τώρα ο κερατοειδής χιτώνας, που όπως βλέπετε στις εικόνες καταλαμβάνει το πρόσθιο πεμπτημόριο της εξωτερικής επιφάνειας του ματιού είναι διαυγής άχρωμος και χωρίς αγγεία.Αυτό συμβαίνει γιατί από τον κερατοειδή περνάει το φως και δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια στο δρόμο του αλλιώς στην όραση μας θα είχαμε σκιές. Ο κερατοειδής χιτώνας αποτελείται από 5 στιβάδες οι οποίες από πίσω προς τα εμπρός είναι: 
  1. Το επιθήλιο του κερατοειδούς
  2. Το πρόσθιο ελαστικό ή αφοριστικό πέταλο 
  3. Το στρώμα ή κύρια ουσία του κερατοειδούς
  4. Το οπίσθιο ελαστικό ή αφοριστικό πέταλο και
  5. Το ενδοθήλιο του κερατοειδούς
Το στρώμα ή κύρια ουσία του κερατοειδούς καταλαμβάνει τα 9/10 του πάχους του κερατοειδούς. Αποτελείται από κολλαγόνες ίνες οι οποίες συγκροτούν 200 έως 250 πετάλια και ανάμεσα τους παρεμβάλλεται θεμελιακή ουσία. Η κατεύθυνση των ινών κάθε πεταλίου είναι κάθετη στην κατεύθυνση των ινών του προηγούμενου και του επόμενου πεταλίου. Η θεμελιακή ουσία παίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της διαύγεια του κερατοειδούς.
 Στο ενδοθήλιο του κερατοειδούς, τα κύτταρα μεταφέρουν ιόντα νατρίου από την κύρια ουσία στον πρόσθιο θάλαμο. Παθητικά ακολουθούν και  ιόντα χλωρίου και νερό. Με τον τρόπο αυτό η κύρια ουσία διατηρείται σε σχετικά αφυδατωμένη κατάσταση και συνεπώς διατηρείται η διαύγεια του κερατοειδούς. Μετά το θάνατο τα κύτταρα του ενδοθηλίου αλλοιώνονται με αποτέλεσμα να επιτρέπουν την είσοδο του υδατοειδούς υγρού του πρόσθιου θαλάμου στον κερατοειδή χιτώνα, γεγονός που προκαλεί τη θόλωση του.




Σε επόμενες αναρτήσεις αυτές τις μέρες θα ολοκληρώσω αυτό το κεφάλαιο. 
Υπόσχομαι τα επόμενα να μην είναι τόσο μακάβρια :-)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου